Paměť kostí - Gabaldon, Diana, 1952- (Knihy Omega, 2019)
Rozsáhlé romanticko-historické dílo Cizinka pokračuje částí, ve které probíhá válka za nezávislost amerických kolonií na britské koruně. Díky svému vztahu s Claire Randallovou, která do minulosti přicestovala z dvacátého století, Jamie Fraser ví, jak dopadne americká revoluce. Jenže znát vítěznou stranu ještě není zárukou přežití a Jamie má i další závažný důvod, proč se války obává. To je však pouze začátek bouřlivých událostí. O dvě století později Brianna, dcera Claire a Jamieho, prostřednictvím dopisů poznává fascinující osud svých rodičů a její rodina se ocitá v ohrožení. Historický román s jemným prvkem fantasy je opět plný velkých emocí.