Toskánské dítě - Bowen, Rhys, 1941- (Motto, 2019)
Co se odehrálo na konci války mezi sestřeleným anglickým pilotem a mladou Italkou uprostřed toskánského venkova? A co to může znamenat pro jejich potomky? V roce 1944 je nad Itálií sestřelen britský pilot Hugo Langley. Zraněný se ukryje v troskách kláštera nad malou toskánskou obcí. Zde ho objeví mladá žena, která jej delší dobu ošetřuje a pomáhá mu skrývat se až do chvíle, kdy je jeho úkryt kýmsi prozrazen... Když třicet let po válce likviduje Hugova dcera Joanna jeho pozůstalost, objeví dopis, který Hugo psal těsně po válce jakési ženě do Itálie a který se mu nedoručený vrátil. Z jeho obsahu je Joanna zaskočena, protože je zde zmínka o jakémsi "jejich chlapečkovi". Joanna neměla o otcově válečné lásce a případném potomkovi ani ponětí, proto se rozhodne vydat po stopách otcovy utajené lásky do Toskánska. V místě nalézá přívětivé hostitele, obdivuje zdejší kuchyni, ale zjišťuje, že vše bylo a možná ještě bude složitější, než si myslela.. Je možné, že se pravdy nedobere, zvláště když v místě dosud žije ten, komu by pravda mohla uškodit...