Oko žraloka - Toman, Marek, 1967- (Vlny (Novela bohemica), 2018)
Československé dějiny v kostce. Autor knihy si vypůjčil historickou postavu Jaroslava Klecana, známého z procesu s Juliem Fučíkem a nabízí nám alternativní pohled na dějinné události 20. století. Kniha je doplněna doslovem Petra Koury. Počátek románu nás zavádí do období 1. republiky. Mladý muž z chudé rodiny, František Tůma, tráví se svými kamarády každou neděli v trampských osadách na Brdech, zažívá kamarádství na život a na smrt, ale také koketuje s myšlenkou komunismu. Když ve Španělsku vypukne občanská válka, neváhá a se svými kamarády se zapojí do bojů na straně interbrigadistů. Po porážce jsou internování v trestaneckém táboře a odtud se Františkovi podaří dostat se zpět do protektorátu. Zde se v řadách ilegální KSČ zapojí do odboje. Spolupracuje s Juliem Fučíkem a společně jsou také zatčeni. František tak stojí před osudovým rozhodnutím - zradit či si zachovat rovnou páteř. Fiktivní postavy se prolínají s těmi historickými, okupace, únor 1948, příchod bratrských armád, pravda a lež, láska a nenávist, idealismus a cynismus - to vše v tomto úžasném příběhu.