Zdánlivá smrt : noční můra osvícenské Evropy - Grubhoffer, Václav, 1981- (Kulturní dějiny, 2018)
Práce se zabývá vývojem bádání o zdánlivé smrti v období mezi polovinou 17. a 18. století. Autor se rovněž zaměřuje na vampyrismus a strach z předčasných pohřbů v českém prostředí. Důležitá pozornost je zde věnována období 2. poloviny 18. století; v českých zemích, v habsburské monarchii i v jiných evropských zemích jsou zaváděna různá reformní opatření (pitvy, prohlídka tělesných ostatků, činnost zdravotní policie, stavba nových márnic atd.). Text nás také seznamuje s dobovými postupy určenými k oživování zdánlivě mrtvých osob a založením záchranných společností. Studie se opírá o literaturu i archivní materiály.