Díky daru života - Kameš, Vladimír (Historie psaná skutečnými osudy, 2018)
Lékařka vypráví o své cestě životem, především o svých osudech ve druhé polovině 20. století. Jako čtvrtý svazek edice Historie psaná skutečnými osudy vychází příběh lékařky narozené ve třicátých letech 20. století. Příběh houževnaté, statečné a cílevědomé ženy vypráví její manžel a paměti pokrývají jak historii její rodiny, tak i její vlastní osudy nemanželského dítěte, které muselo bojovat o své místo ve společnosti. Vyprávění zaznamenává nejen osobní život hrdinky, ale také společenské a politické pozadí doby, které často určovalo životy všech zúčastněných.