Serotonin - Houellebecq, Michel, 1958- (Světová knihovna (Odeon), 2019)
Příběh frustrace a odcizení, kterým oceňovaný i zatracovaný autor opět potvrzuje nejen vytříbený styl, ale i svou pověst enfant terrible francouzské literatury. Hlavní hrdina Florent-Claude, muž středního věku, rekapituluje svůj život, který mu již nepřináší žádnou radost ani vzrušení. Pocit prázdnoty, osamělosti a beznaděje tlumí psychofarmaky. Opouští elitářskou, perverzní přítelkyni a nudné zaměstnání ministerského úředníka. Vydává se na venkov za přítelem ze studií, aby došel k závěru, že nejen on, ale celý svět se nachází v rozkladu. Autorova programová manýra provokace a totální nekorektnosti vyúsťuje v obraz nazadržitelného úpadku. Šokujícím způsobem opět předvádí svou schopnost předvídat události a stává se vizionářským diagnostikem nemocí západní civilizace.