Bez kůže - Nordbo, Mads Peder, 1970- (Vendeta, 2018)
Severský detektivní román, ve kterém je pod ledovým příkrovem nedaleko města Nuuk objevena zamrzlá mrtvola vikinga. Když Matthew Cave přišel při autonehodě o svou těhotnou ženu, rozhodl se odstěhovat do města Nuuk, kde začal pracovat pro místní noviny. Ve chvíli, kdy lovci objeví pod ledovým příkrovem mumifikovanou vikingskou mrtvolu, je Matthew spolu s fotografem Malikem poslán, aby tento senzační příběh zpracoval. Hned druhý den je však mrtvola ukradena a policista, hlídající místo činu, je nalezen mrtev a zohaven. Přesně tak, jako byly zohaveny oběti série vražd v 70. letech. Matthew se na vlastní pěst noří do vyšetřování a je šokován brutálním násilím, které místní obyvatelé považují za samozřejmost. Zjišťuje, že se nedá důvěřovat policii a začíná mít podezření, že policisté něco podstatného skrývají. Teprve ve chvíli, kdy se setká s Tupaarnaq, odsouzenou za zabití rodičů a dvou malých sester, si začne Matt uvědomovat, jak hluboko ve skutečnosti sahá tento příběh a kolik nebezpečí číhá všude kolem.