Strom duchů - Erskine, Barbara, 1944- (Euromedia Group, 2019)
V romanticko-dobrodružném příběhu populární skotské autorky se mladá žena Ruth po návratu do rodného Edinburghu ponoří do rodinné historie a vyvolá tak až nečekaně reálné stíny minulosti. Po smrti otce se Ruth vrací do rodného domu v Edinburghu, aby vyklidila pozůstalost. Dostihne ji však silné volání osudu, neboť objeví diář a dopisy jejich rodinného předka Thomase Erskina. Tento svérázný rebel si šel v každých časech vždy svou vlastní cestou. Nejprve jako námořník, později vystudovaný právník a nakonec i lord kancléř. Během své barvité životní pouti samozřejmě získal i řadu nepřátel. Ruth se nechá do životního příběhu Thomase zcela vtáhnout, až nakonec velmi intenzivně a reálně pocítí přítomnost nejen samotného Thomase, ale právě i jeho nepřátel. Autorka tento fiktivní příběh splétala kolem velmi skutečného osudu svého prapředka.