Veniss underground - VanderMeer, Jeff, 1968- (New weird, 2006)
Na zničené Zemi existuje město Veniss, jehož prominentními obyvateli jsou Umělci života, kteří dokáží geneticky manipulovat s lidmi. Jednomu z nich je ukradeno vybavení, potřebné k této práci a aby si udržel své postavení, musí se vydat hledat do nejspodnějšího patra města. Zde žijí ty nejfantasmagoričtější kreatury, jejichž lidství se už dávno vytratilo. Kombinace sci-fi a fantasy je pesimistickou vizí vývoje lidstva.