Pacient - Palmer, Michael, 1942-2013 (Aktuell, 2000)
Na neurochirurgickém oddělení vyvíjejí robotický skalpel, jehož uvedení do praxe může trvat ještě měsíce. Jejich práce se nevyhne nevítané předčasné publicitě. Nájemný vrah a terorista Malloche trpí nebezpečným mozkovým nádorem. Rozhodne se podstoupit ještě nevyzkoušenou metodu pod nátlakem. Při operaci mozku nelze za těchto okolností dávat žádné záruky, jenže přesně to Malloche vyžaduje a drží jako rukojmí mnohé pacienty i lékaře. Mir.