Komunikace v konfliktu - Miller, Rory Kane (Mladá fronta, 2018)
Autor sloužil v americké zásahové jednotce vězeňské služby a poté vyučoval sebeobranu civilisty i ozbrojené složky. Ve spolupráci s Marcem MacYoungem pak vznikl pro policii a vězeňskou službu program Conflict Communications (ConCom), který se stal inspirací i pro tuto populárně vědeckou publikaci a její český překlad. Kniha rozebírá jednotlivé konfliktní situace v interpersonálních vztazích - partnerských, pracovních či ve chvílích přímého ohrožení života ze strany cizích lidí. Autor v této spojitosti rozlišuje tři druhy mozků, které ovládají myšlení a jednání člověka - jedná se o mozek ještěří, mozek opičí, které vycházejí z naší zvířecí podstaty a mozek člověčí (neokortex). Snaží se dát návod na to, jak se naučit "zvýhodnit" mozek člověčí před mozkem opičím a ještěřím, a jak se nenechat ovládnout nižšími pudy a emocemi na úkor našeho rozumu. Kniha je proložena ukázkami z praxe autora a modelovými situacemi, aby čtenář dostal psychologické vodítko k tomu, jak nejlépe a nejefektivněji komunikovat v konfliktních situacích.