Meč a koruna. - Ebert, Sabine, 1958- (Ikar, 2018)
Úvodní díl středověké epické ságy Meč a koruna dějově volně předchází autorčině historické pentalogii Porodní bába. Dramatické období 12. století je dobou plnou konfliktů, intrik a bojů o mocenské postavení. Smrti císaře Lothara hodlají využít jednotlivé šlechtické rody maximálně ve svůj prospěch a rozpoutá se tak hned několik nepřátelských konfliktů. Především o trůn bojují Štaufové a Welfové. Složitá situace tak nastává i pro vazaly, kteří nevědí, na čí stranu se postavit, stejně tak pro mladičké dívky zavlékané coby záruka věrnosti. Román líčí vzestup Fridricha Barbarossy připravujícího se na svou roli nejmocnějšího panovníka středověku. Fanoušci předchozí autorčiny série Porodní bába uvítají, že v nové historické řadě se znovu setkají s řadou známých hrdinů.