Meč a Koruna. - Ebert, Sabine, 1958- (Ikar, 2019)
Další část historické ságy od německé autorky o životě císaře Fridricha Barbarossy ve druhé polovině 12. století. Na jaře roku 1152 byl švábský vévoda Friedrich korunován králem, tato významná událost však do jeho života rozhodně nevnesla klid. Bude muset čelit tlakům šlechty, která se nebude chtít vzdát starých pořádků a vydobytého postavení. Fridrich tak hledá spolehlivé spojence, o něž by se mohl v mocenském boji opřít. Díky různým příslibům si je rychle získává, a proti oponentům zasahuje okamžitě a tvrdě. Kdo bude mít u nového krále největší slovo? Kromě obnovy dlouhými boji zničené země chce nový vladař především upevnit své dosavadní postavení. Do jeho osobního života také silně zasáhne setkání s krásnou Beatrix Burgundskou.