Čára : příběhy pohraničníků z šedesátých let dvacátého století - Hapka, Josef, 1944- (Naše vojsko, 2020)
Soubor krátkých povídek, které jsou inspirovány autorovými vzpomínkami na vojenskou službu u Pohraniční stráže. Slovo čára bylo svého času synonymem pro označení státní hranice Československé socialistické republiky. A právě tak jako je čárám na lidské dlani přičítáno, že jsou zrcadlem budoucího osudu, předurčovala linie z ostnatého drátu oddělující dva světy životy všech, kteří se z české strany ocitli v její bezprostřední blízkosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.