Tvýma očima - Høeg, Peter, 1957- (Argo, 2020)
Román renomovaného dánského autora je zneklidňující vizí z blízké budoucnosti, zabývající se možnostmi manipulace s lidským vědomím. V době, kdy navštěvovali mateřskou školu, tvořili tři malí kamarádi společenství, které později pojmenovali jako Klub nespavých dětí. Objevili v sobě zvláštní schopnost: proniknout do snů člověka a ovlivnit jeho život. I když bylo toto nadání pouze dočasné, poznamenalo všechny aktéry svou magičností a přesahy v jejich dalším životě. Simon se dokonce pokusil o sebevraždu a vypravěč Peter, jeho nejbližší přítel, se mu proto snažil zajistit odbornou péči. Zjistil, že Lisa, poslední z jejich trojlístku, vede neuropsychologický ústav, kde dochází k experimentálnímu skenování mozku. Lisa ovšem trpí částečnou amnézií a Peter chce tuto její ztrátu paměti odstranit. Postupně si oba vybavují a připomínají události, které je spojovaly do věku sedmi let, zároveň se ale při klinických testech přesvědčí, že prolomit slabou hradbu lidského vědomí může mít nedozírné a tragické následky.