Osvětim : nacisté a "konečné řešení" - Rees, Laurence, 1957- (Universum (Knižní klub), 2005)
Geneze nacistické myšlenky o likvidaci Židů (tzv. "konečné řešení") v Evropě od snah o jejich vystěhování (např. na Madagaskar) po systematické vyvražďování se prolíná s podrobnými dějinami vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim. Nejdříve v něm byli vězněni a mučeni Poláci, pak váleční zajatci ze SSSR a teprve po vstupu USA do války (prosinec 1941) v něm byli vražděni Židé. První z nich byli ze Slovenského štátu. Hrůzná líčení metod vraždění - od střílení nad jámami, přes zabíjení výfukovými plyny - po plynové komory. Popisy krematorií v Osvětimi a v Březince a tzv. "Kanady" - třídírny věcí po zavražděných. Okolnosti záchrany dánských Židů. Důvody odmítání Spojenců bombardovat Osvětim. - Poznámky, souhrnný rejstřík, 16 fot. v příl.