Ruka noci podaná : základy rodinné a krizové připravenosti - Cílek, Václav, 1955- (Dokořán, 2018)
Rady, jak zvládnout různé krizové situace a přežít v obtížných podmínkách. První část popisuje přípravu na krizi a její překonání z pohledu psychologie. Druhá část přibližuje fungování jednotlivých složek státní správy v čase krize. Zaobírá se také epidemiemi a problematikou blackoutu. Třetí část klade důraz na zajištění základních životních potřeb (zdraví, voda, teplo, vzduch, potraviny, energie, finance atd.). Najdeme se také odkazy na další literaturu a výklad důležitých pojmů.