Větrný Přístav - Martin, George R. R., 1948- (Argo, 2020)
Sci-fi román vypráví o planetě, kde mohou někteří lidé létat, a o dívce Maris, která se rozhodla kvůli svému snu změnit posvátné tradice svého světa. Na planetě pokryté oceány, z nichž nad hladinu ční pouze souostroví vydaná napospas bouřím a silným větrům, se usídlila lidská kolonie. Hladký chod civilizace závisí na okřídlencích, všemi vážených hrdinech, kteří s pomocí drahocenných metalických perutí denně překonávají divoké bouře, aby mezi ostrovy rychle a bezpečně šířili čerstvé zprávy, důležitá politická a obchodní poselství, ale i písně, zvěsti a legendy. Maris se narodila jako dcera rybáře, nepřeje si však nic jiného než létat nad širými oceány Větrného přístavu. Aby svého snu dosáhla, prolomí posvátnou tradici, dle níž se křídla dědí ve vyvolených rodech, místo aby se předávala těm, kdo prokáží výjimečné schopnosti. Její revolta však spustí řetězec nepředvídaných událostí a společenských proměn, jež ohrozí křehkou stabilitu lidské společnosti. Nakladatelská anotace.