Romulus, první král - Forte, Franco, 1962- (Klokan (Alpress), 2020)
Starověký mýtus o založení Říma bratry Romulem a Remem v syrovém dramatickém románovém zpracování. Známý mýtus o dvojčatech Romulovi a Removi a založení Říma zasazují autoři do přesných časových hranic mezi roky 772 a 745 před naším letopočtem, do pravděpodobných reálných kulis pasteveckých kmenů, hladu, zimy a divokého barbarství. Mytický rámec příběhu zaplňují dramatickým, často syrově brutálním dějem, a domýšlejí možný reálný základ situací, z nichž mohl tento mýtus vyrůst. Synové vestálky z královského rodu, kteří měli být se svou matkou zahubeni, jsou tak zachráněni poněkud jinak než legendární vlčicí. Ač vychováni společně v rodině pastýře, rozdílné povahy a charaktery obou dvojčat zavedou každého na jinou cestu. Zakladatelem a prvním vládcem města Říma, které se má stát ostrovem řádu a spravedlnosti v moři barbarství a chaosu, se tak nakonec stává pouze jeden z nich.