Laurus - Vodolazkin, Jevgenij Germanovič, 1964- (Knihy Omega, 2016)
V období 15. století je Rusko zasaženo silnou morovou ránou. Mladý středověký léčitel a lékař Arsenij se pokouší všemožnými dostupnými prostředky pomáhat lidem a zachraňovat jejich životy. Ve chvíli, kdy se mu však nepodaří zachránit při těžkém porodu svou lásku, rozhodne se ze zoufalství a zklamání zahodit svou dosavadní identitu a pod maskou poutníka hledat vykoupení. Cestou opět pomáhá strádajícím a zraněným lidem a čím více rozdává druhým, tím sílí jeho dar léčit. Ve chvíli, kdy hlavní hrdina konečně doputuje do Jeruzaléma, pochopí, že ten nejtěžší úkol na něj teprve čeká.