Svědectví - Atwood, Margaret Eleanor, 1939- (Fantastika (Argo), 2020)
Volné pokračování autorčina slavného Příběhu služebnice se opět vrací do totalitního společenského režimu v Republice Gileád, která čelí katastrofálnímu poklesu reprodukční schopnosti obyvatelstva. Román zachycuje krutý život jedné ze služebnic, která patří mezi těch pár plodných žen, jež v Gileádu, který vznikl na území bývalých Spojených států po ničivé občanské válce, zbyly. June, přejmenovaná na Fredova po svém veliteli a dá se říci i majiteli, na konci původního románu nastupuje do dodávky a její další osud je značně nejistý. Ve Svědectví se s touto postavou setkáváme přibližně po patnácti letech a její další příběh sledujeme formou vyprávění tří ženských protagonistek, které jsou s režimem Gileádu v úzkém, byť odlišném kontaktu: první je teprve v mladistvém věku, druhá se v Gileádu narodila, ale přesunula se na kanadskou půdu, poslední je pak jednou z fanatických přívrženkyň vládní diktatury. Jenže samolibost a pýcha žádné despocie nikdy netrvá věčně...