Cosi divného v mé hlavě, aneb, Život, dobrodružství a sny prodavače bozy Mevluta Karataşe a jeho přátel jakož i obrázek života v Istanbulu mezi lety 1969 a 2012, zachycený očima řady lidí : román - Pamuk, Orhan, 1952- (Argo, 2020)
Mevlüt je prostý člověk přicházející z vesnice do Istanbulu a jeho touhy jsou stejně prosté - vydělat peníze, získat milovanou ženu, založit rodinu, žít šťastně prostý život. Na pozadí románu se zároveň odvíjejí změny v moderní turecké společnosti. Rozsáhlá románová freska zachycující životní osudy pouličního prodavače Mevlüta, jehož rodina v 70. letech emigrovala ze střední Anatolie do Istanbulu. Na rozdíl od většiny svých předchozích děl Pamuk tentokrát opouští prostředí poevropštěné istanbulské smetánky a vydává se mezi migranty a nádeníky z okrajových částí města. Mevlüt se živí jako prodavač bozy, sladkého nápoje z lehce fermentované pšenice, a sní o tom, že jednoho dne zbohatne. Po tři roky neúnavně píše milostné dopisy dívce, kterou spatřil na jedné svatbě, ale nakonec si po sérii omylů odevzdaně vezme její sestru. Podobně smířen s osudem roky den co den obchází ulice Istanbulu a přemýšlí o oné „podivnosti“, kterou cítí ve své hlavě a jež ho odlišuje od ostatních - a nakonec ho další zvrat osudu přivede k poznání, po čem to celý život vlastně tolik toužil... Nakladatelská anotace. Kráceno.