Zpověď knihkupce - Bythell, Shaun, 1970- (Scribere belle, 2020)
Další humorně pojaté deníkové záznamy skotského knihkupce, majitele obchodu ve tvaru bludiště v malebném přímořském městečku, jenž se pořád podivuje a mnohdy ani nechápe svérázné jednání a vystupování svých zákazníků. Knihkupec se nepřestává divit, jak je možné, že zákazníci nechápou rozdíl mezi knihovnou a knihkupectvím. Klidně dovnitř -- do čerstvě uklizeného obchodu! -- zvenku vnášejí bahno nebo tam vcházejí i se svými mokrými psími miláčky -- psy baskervillskými spíše! Pohybují se nemotorně a shazují knihy, za což se nikdy neomluví. Drze smlouvají a dožadují se neoprávněné slevy jen proto, že kniha je trochu plesnivá. A teď k té jehovistce přibyla ještě ta Italka! Slovo jí není rozumět, jen všechny v bílých rukavicích diktátorsky diriguje a chudáka majitele nutí provádět cvičení na záda. Není divu, že je to na něj už trochu příliš. Ještě že má kde si od takového frmolu odpočinout, a tak se vydává na ryby do řeky nebo na jezero, plave v moři, jezdí na kole po Vysočině anebo zajde na pivo do hospody. Díkybohu za nalezenou rovnováhu! Nakladatelská anotace. Kráceno.