Kat Mydlář : jak utišit bolest lásky : román - Černá, Jaroslava, 1959- (Klokan (Alpress), 2020)
Mladý medik Jan Mydlář přijde o svou milovanou dívku, a aby zapomněl na své trápení, zůstane ve službách pražské katovny. Citlivý muž hledá novou sílu žít a znovu milovat. Jan Mydlář je zamilován do Dorotky. To kvůli ní šel na studia, aby se stal lékařem, získal uznání a mezi lidmi něco znamenal. Jenomže během Janových studií se Dorotka provdá. Když pak její muž zemře, je obviněná z jeho zavraždění. Jan se tak stává katovým pomocníkem, aby mohl být své milované nablízku v jejích posledních dnech. Přitom se snaží vymyslet plán, jak dívku zachránit. Román ukazuje Jana Mydláře coby citlivého mladíka překypujícího láskou, který po smrti své milované hledá novou sílu žít. Jako kat zároveň řeší dilema, jak může někomu vzít život. Hluboce jím pak otřese poprava doktora Jesenia, jehož si velmi váží, a přitom právě on má být jeho katem.