Krvavé jahody - Kupka, Jiří Svetozar, 1921-2017 (Plus, 2019)
Otřesné svědectví o násilných deportacích bývalých ruských emigrantů po 2. světové válce. Autentický příběh dívky, která byla spolu s matkou a sestrou odvlečena zpět do SSSR, kde strávila 19 let převážně v táboře nucených prací na Sibiři. Jádro příběhu tvoří autentický životní příběh dcery ruské emigrantky, která odešla z Ruska po revoluci. V Československu se vdala a žila až do konce války. Po osvobození byla i s dětmi deportována zpět do vlasti. Nepřežila útrapy a nelidské podmínky v pracovním táboře. Její dcery se do Československa vrátily až po 19 letech. Nesmírně působivé svědectví o hrůzách stalinismu a osobní statečnosti lidí, kteří dokázali přežít v podmínkách, které se zcela vymykají lidskému chápání.