Hora mrtvých : záhada Djatlovovy expedice - Bates, Jeremy, 1978- (XYZ, 2020)
Thriller kanadského autora, inspirujícího se motivy nejděsivějších míst světa, se pokouší objasnit osudy členů Djatlovovy výpravy, kteří za dosud nevyjasněných okolností zahynuli roku 1959 v sibiřských horách. Tragická smrt devíti ruských vysokoškoláků, která se odehrála roku 1959 na Sibiři na úpatí uralské hory Cholat Sjachyl přezdívané "Hora mrtvých", se stala jednou z nejzajímavějších a nejděsivějších záhad, jež nebyla nikdy zcela objasněna. Existuje však nespočet teorií, které od té doby nedají mnoha lidem spát. Jedním z nich je i americký spisovatel Corey Smith, který se vydává po stopách expedice odhodlaný nalézt odpovědi a zjistit, kdo nebo co zavraždilo členy Djatlovovy výpravy. Nakladatelská anotace.