Meč králů - Cornwell, Bernard, 1944- (BB/art, 2020)
Další historický román z volné řady o temném středověku anglických dějin, v níž jako hlavní hrdina vystupuje Uhtred z Bebbanburgu, potomek northumbrijského velmože, jenž vždy ctí přísahu a zůstává věrný danému slovu. Wessexský král Edward chřadne a s blížící se smrtí ztrácí kontrolu nad svými následníky i podporovateli. Možní dědicové jeho trůnu jsou dva a mezi nimi se schyluje k boji nejen o to, kdo se stane příštím vládcem Wessexu, ale také který z nich bude pokračovat v uskutečňování snu krále Alfreda o sjednocení všech saských království v jedinou zemi. Pro Uhtreda z Bebbanburgu je však nejdůležitější, aby jeho milovaná Northumbrie zůstala nezávislá. A i když nemá chuť se v očekávaném boji na jihu Británie jakkoli angažovat, zavleče ho do něj útok hlavního podporovatele jednoho z kandidátů a nečekaná žádost o pomoc ze strany druhého z nich. A Uhtred, vázaný přísahou, že po Edwardově smrti zabije dva muže, se vydává s malým oddílem svých bojovníků do boje, který rozhodne o osudu Anglie. Nakladatelská anotace. Kráceno.