Křišťálový klíč. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2020)
Třetí pokračování kroniky severočeského sklářského rodu Heřmanů. Dědicové Ignáce Heřmana přijdou o Falknovskou huť, kterou získá Leopoldova bývalá snoubenka Hildegarda, jejímž hlavním cílem je pomstít se rodu Heřmanů. Ignácovi vnuci tak musí čelit nejen jejím intrikám, ale i hospodářským potížím, které s sebou nese nový styl manufakturního podnikání. Klid není ani v zemi, neboť císař Karel nemá mužského dědice a rodu, který po staletí vládl ve střední Evropě, hrozí ztráta moci. Děj románu zavede čtenáře zpět do severních Čech, nejen do Kamenice a Haidy, ale i do Děčína, Duchcova a Liberce. Tam všude žijí vnuci a vnučky Ignáce Heřmana. Sklářství se však věnuje už jen pár z nich, ostatní se zabývají obchodem, plátenictvím, krajkářstvím, ale živí se i ve službách šlechty. Falknovskou huť však stále neztrácejí ze zřetele. Nakladatelská anotace. Kráceno.