Vikingové. - Holm, Lasse, 1968- (Fobos, 2020)
Závěrečná část z volné trilogie románů, pojednávajících o vikingských válečnících v bouřlivé době raného středověku. Tentokrát se hlavní hrdinové ocitnou tisíc mil od domova a jsou podezřelí z vraždy. Mají jen jediné východisko. Jaro roku 873. Rolf a Lodbrokovi synové slouží v konstantinopolskégardě, i když se jim nelíbí, že se mají podřizovat křesťanskému pánovi. Když jedné noci naleznou třetího nejmocnějšího muže říše zavražděného a leccos naznačuje, že vrahem je Seveřan, začíná souboj s časem. Mrtvol přibývá a Rolfovo vyšetřování přináší více otázek než odpovědí. Jaké tajemství se vrah pokouší skrýt? Do jak vysokých pater moci vedou stopy? A když Rolfovi a jeho přátelům hoří půda pod nohama, pomůže jim, když zamíří domů na sever? Nebo jsou jejich nepřátelé natolik mocní, že je dostihnou kdekoliv? Nakladatelská anotace.