Elizino tajemství : Osvětim : placená láska - Rettinger, Dominik W., 1953- (XYZ, 2020)
Román polského autora, vzniklý na základě autentických svědectví, otevírá dosud tabuizované téma veřejných domů za ostnatými dráty. Hlavní hrdinka Eliza, která se živí podvody na bohatých mužích v prostředí luxusních hotelů a heren, je zatčena gestapem a ocitá se v osvětimském pekle. Přes ochromující strach i ztrátu lidské důstojnosti sebere veškeré síly a využije příležitost, aby získala šanci přežít.