Mengeleho dvojče A-782 - Baroch, Pavel, 1968- (Zeď, 2020)
Příběh Jiřího Fišera, který byl jako osmiletý transportován do Osvětimi, a zde se svým bratrem-dvojčetem musel snášet pokusy doktora Mengeleho. Dvojčata Jiří a Jan Fišerovi se narodila do židovské rodiny. Během 2. světové války byl jejich otec, zapojený do odboje, zatčen a zabit. Chlapci s rodinou skončili v roce 1942 v terezínském ghettu. Odtud je pak v květnu 1944 deportovali do Osvětimi. Osmiletá dvojčata zaujala doktora Mengeleho. Vybral si je pro svoje pokusy. Matka a sestra chlapců zahynuly v plynové komoře. Jiří i Jan přežili, ale nezapomněli. Na základě svědectví Jiřího vznikla tato kniha.