Účetní z Osvětimi : vina Oskara Gröninga - Engelmann, Reiner, 1952- (Fortuna Libri, 2019)
Životní příběh Oskara Gröninga, účetního z Osvětimi, který byl ve svých 93 letech postaven před soud a odsouzen za napomáhání k vraždě v 300 000 případech. Oskar Gröning jako jednadvacetiletý příslušník SS nastoupil do Osvětimi. Na základě svých zkušeností bankovního úředníka i oddanosti nacistické ideologii zde pracoval na pozici účetního. Dohlížel na majetek transportovaných vězňů a vedl záznamy o zabavených cennostech. Stal se svědkem hrůz v Osvětimi, přestože sám se hromadného vyvražďování osobně neúčastnil. I proto ho dostihla spravedlnost až v pokročilém věku. Teprve v roce 2015 bylo zahájeno řízení s 93letým Gröningem. Autor knihy na základě rozhovorů a soudních protokolů popisuje život a soudní proces tohoto muže. Kromě něho zmiňuje v knize také jednu ze svědkyň - Évu Fahidi, která poznala Osvětim z té druhé, nelidské strany.