Úplně jiný příběh - Nesser, Håkan, 1950- (Severská krimi (MOBA), 2019)
Detektivní román líčí spletitý případ inspektora Barbarottiho, jehož počátek tkví v poměrně nevinné dovolené několika lidí na francouzském pobřeží. Během dovolené ve Finistere i Bretagni se setká šest Švédů: dva manželské páry a dva muži. Koupou se, podnikají výlety a také trochu flirtují. Z tohoto pobytu pak zůstanou fotografie rozptýlené po albech, patrně také obraz namalovaný akvarelovými barvami, a především cosi jako deník, který podrobně líčí, co se během pobytu odehrálo. Uplyne pět let a někdo začne tyto lidi postupně zabíjet. Před první vraždou dostane inspektor Barbarotti dopis, v němž ho na ni pachatel upozorňuje. Netuší, proč se vrah obrací právě na něho. A nezůstane pouze u jednoho dopisu. Policejní tým se snaží zastavit vraha dřív, než vykoná to, čím ve svých dopisech vyhrožuje. Případ se komplikuje a mění se v sérii brutálních vražd a nevysvětlitelných záhad, na hru kočky s myší. Nakladatelská anotace.