Lalečka : cesta zachráněné židovské holčičky - Keidar, Amira, 1963- (Cosmopolis, 2020)
Román izraelské autorky, napsaný podle skutečného příběhu židovské holčičky, ukrývané po celou dobu války dvěma statečnými ženami. Píše se rok 1941, válka je v plném proudu a v židovském ghettu se narodí malá holčička Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa jí přezdívají Lalečka a udělali by cokoli, aby ji zachránili. Těsně před jejími prvními narozeninami začnou nacisté ghetto likvidovat. Zippa se s dcerkou schová v podkroví, kde se tísní asi sto dalších lidí. Jacobovi, který slouží jako židovský policista, je jasné, že zůstat znamená pro obě jistou smrt, a rozhodne se proto dceru zachránit za jakoukoli, i tu nejvyšší cenu. Podaří se mu ji i s manželkou propašovat za hranice ghetta, kde Zippa vyhledá své kamarádky z dětství Irenu a Sofii. Předá jim Lalečku a nakonec se vrací zpátky, aby zjistila, jaký osud potkal jejího muže a rodiče. Irena a Sofia se navzdory nesmírnému riziku o Lalečku starají po celý zbytek války... Nakladatelská anotace. Kráceno.