Královi rytíři - Dostál, Richard, 1965- (MOBA, 2020)
Historický román přibližuje život a vládu krále Václava II., jeho cestu na český trůn, sňatek s princeznou Richenzou a získání polské koruny. Nic z toho ale nebylo zadarmo a za udržení moci musel Václav II. svádět těžké boje s Habsburky. Václav II. byl synem Přemysla Otakara II. a po jeho smrti strávil většinu dětství ve vězení středověkých hradů. Tolik se Habsburkové báli, aby nezískal moc, jakou měl jeho otec. Přesto se později Václav II. stal českým králem. Sňatkem s Eliškou Richenzou (později známou jako Eliška Rejčka) získal polskou korunu a poté i korunu uherskou. Jeho říše se rozkládala od Baltu až po Jadran a stal se jedním z nejmocnějších evropských panovníků středověku. To ale rozhodně nebylo po chuti Habsburkům. Král Václav II. musel čelit útokům mohutného vojska, přičemž mu po boku stáli jeho věrní rytíři Jindřich z Lipé a Jan z Vartenberka.