Na hraně noci - Hawker, Olivia (Ikar, 2020)
Román inspirovaný skutečními událostmi vypráví příběh františkánského mnicha, který hledá nový smysl života na pozadí druhé světové války. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá - příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit. Nakladatelská anotace. Kráceno.