Dítě na nástupišti - Thompson, Gill (Ikar, 2021)
Dojemný příběh, inspirovaný skutečným útěkem tisíců židovských dětí z okupované Evropy do Londýna. Praha 1939. Mladá matka Eva má tajemství ze své minulosti. Když do země vpadnou nacisté, Eva ví, že jediný způsob, jak udržet její dceru Miriam v bezpečí, je poslat ji pryč - i když to znamená, že ji už nikdy nemusí spatřit. Ale když je Eva odvezena do koncentračního tábora, hrozí, že její tajemství bude odhaleno. V Londýně pomáhá Pamela umístit židovské děti z Evropy. Spřátelí se s jednou nevyzvednutou dívenkou a vezme si ji domů. Teprve když její mladý syn nastoupí do RAF, Pamela si uvědomí, jak snadno by se její vlastní svět mohl zhroutit. Nakladatelská anotace.