Noc - Wiesel, Elie, 1928-2016 (LEDA, 2021)
Autentická výpověď známého židovského autora o pobytu v koncentračním táboře Buchenwald a Osvětim v letech 1944-1945. Autor, který v koncentračním táboře přišel o všechny členy své rodiny, odešel z maďarského ghetta jako patnáctiletý chlapec. Syrová, autentická výpověď o utrpení Židů má sílu osobní zkušenosti a jako literární dílo je velice sugestivní.