Spiknutí oběšenců - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Hříšní lidé Království českého, 2021)
Příběh z volného cyklu Hříšných lidí Království českého, kde v hlavní roli vyšetřovatele vystupuje královský prokurátor a správce hradu Bezděz Oldřich z Chlumu. Poblíž Benešova u Ploučnice buduje pro panovníka bratranec Marka z Vartemberka hrad Ostrý. Od počátku stavbu provázejí potíže, a proto Marek požádá o pomoc svého švagra Oldřicha z Chlumu. Jenže dříve, než se může svých povinností ujmout, je v Benešově zavražděn v noci rychtář a podle jeho ženy to udělali tři bratři a jejich sestra, kteří byli obviněni z lupičství a večer předtím byli oběšeni v Děčíně. Jenže těla oběšenců zmizela. Lidé jsou zastrašeni a zvláště s královskými úřady nechce nikdo mluvit. Proti Oldřichovi z Chlumu se staví i vlivní příbuzní Hynka Berky z Dubé, kteří ovládají statky v okolí. Zlo jako by se vršilo a přibývají mrtví, zvláště na samotném Ostrém. Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci musí tentokrát volit pátrání většinou v utajení. Nakladatelská anotace.