Černé zlato - Stabenow, Dana, 1952- (Mystery Press, 2021)
Krimiromán z mrazivého prostředí aljašských těžařů ropy. Ropná pole na severu Aljašky patří k nejdrsnějším místům na planetě a práce na nich, třebaže dobře placená, není ani snadná, ani příjemná. Tma, zima, sníh a k tomu civilizace tisíc kilometrů daleko. Není divu, že krédo těžařů zní: Po pořádné dřině pořádná zábava. Před alkoholem a hazardem vedení obvykle přivírá oči, ale nad sérií podezřelých předávkování už Royal Petroleum Company rukou mávnout nemůže. Nejde totiž jen o zdraví zaměstnanců, ale především o bezpečnost celého regionu. Společnost najme soukromou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby v utajení zjistila, kdo a jakým způsobem zásobuje těžaře kokainem. A to se dealerovi pochopitelně líbit nebude. Obzvlášť když Kate přijde na to, že drogy nejsou ani zdaleka to nejlukrativnější zboží, které pašuje. Nejnávykovější látkou ze všech jsou totiž peníze a i ten, kdo jich má dost, chce vždycky víc... Nakladatelská anotace.