Symfonie o novém světě - Horňáková-Civade, Lenka, 1971- (Argo, 2020)
Jak už tomu u této autorky bývá, hlavním tématem knihy je cesta za svobodou, tentokrát na pozadí druhé světové války. Božena s malou holčičkou se snaží dostat do Ameriky a v Marseille se její osud zkříží s Vladimírem, československým konzulem. Knihou se vinou příběhy dvou lidí, jejichž osudy se poprvé protnou v roce 1938: Božena, s dítětem v náručí, přichází do Marseille, aby se odtud dostala do Ameriky, do země zaslíbené. Vladimír je v Marseille nový konzul ještě mladé československé republiky. Československo ale záhy zaniká a Vladimír stojí před nesnadnou volbou mezi loajalitou a vzdorem. Lenka Horňáková-Civade ve svém románu vzdává hold nejen silným ženám, ale také muži, jenž dokázal využít chaos na počátku 2. světové války a zachránit stovky lidských životů. Román, jímž poněkud nezvykle čtenáře provází hadrová panenka, se probojoval do druhého, užšího výběru prestižní literární ceny Prix Renaudot. Nakladatelská anotace. Kráceno.