Lanýže - Horňáková-Civade, Lenka, 1971- (Argo, 2018)
Pomalu plynoucí příběh ze svérázného světa sběračů lanýžů je především autorčiným holdem francouzské Provence Mladý biolog Martin přijíždí do podhorské vesnice v provensálském Luberonu, pronajme si dům a chodí studovat místní flóru. V centru jeho pozornosti jsou ale spíše místní lidé, především zarputilý samorost Lucien. K tomuto muži, jak pozvolna vychází najevo, táhnou Martina hned dvě velké lásky: tou první je Lucienova dcera Amandine, která před časem z domova odešla a nedávno opustila i jeho, tou druhou a snad ještě osudovější je posedlost tamní nenapodobitelnou lahůdkou - lanýži. Pomalu, tvrdohlavě proniká Martin do svérázného světa, v němž na vše musí nejprve uzrát ten správný čas, a ještě mnohem pomaleji se seznamuje se sběrači "černého diamantu", jejich takřka mystickým bratrstvem a pečlivě utajovanými nalezišti, kvůli kterým jsou mlčenliví podivíni schopni i vraždy.