Večer a jitro - Follett, Ken, 1949- (Euromedia Group, 2021)
Prequel k mohutné historické trilogii, tvořené třemi monumentálními romány z prostředí městečka Kingsbridge, čerpá z dramatických událostí na sklonku prvního tisíciletí ve středověké Anglii. Rok 997. Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě. Králova moc je křehká, zákony se vykládají všelijak, a tak vládne v zemi chaos a krveprolití. V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé: mladý stavitel lodí, který sní o lepší budoucnosti, když zničující vpád Vikingů zcela zhatí život, v jaký on a jeho budoucí žena doufali; normanská šlechtična, která následuje milovaného manžela přes moře do nové země, kde zjistí, že tamní život se řídí otřesně odlišnými zvyklostmi; a schopný mnich, který sní o tom, že přemění své prosté opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě. Tito tři lidé se ocitnou v nebezpečném konfliktu s nemilosrdným biskupem, který dělá vše pro nárůst svého bohatství a moci. Epický příběh ctižádosti a rivality, smrti a narození, lásky a nenávisti. Nakladatelská anotace. Kráceno.