Varvara : kniha o velrybím putování - Míková, Marka, 1959- (Fantasos, 2018)
Poutavé vyprávění o velrybě Varvaře a jejích přátelích z hlubin oceánu. Pohádkový příběh napsaný podle skutečné události provází množství barevných ilustrací. Pro mladší děti. Nová knížka Marky Míkové o velkém velrybím putování vznikla na základě skutečné události. V roce 2015 vědci změřili, že velrybí slečna Varvara z rodu majestátních plejtvákovců šedých uplavala na své cestě Pacifikem 22 500 kilometrů. To je nejdelší dráha, jakou kdy nějaký savec urazil. Příběh velryby Varvary začíná jejím narozením v teplých vodách u pobřeží Kalifornie a pokračuje řadou dobrodružství, při kterých se Varvara naučí postarat se nejen o sebe, ale i o druhé. Když to nejmíň čeká, potká nakonec i velkou lásku, a tak na své cestě za štěstím přece jen dopluje do cíle. Podmořský svět v knížce Marky Míkové není tichý ani němý, je plný příběhů a písniček. Ponořte se do něj a uslyšíte, co si zpívají a vyprávějí velryby, se kterými toho máme společného víc než jen zázračně krásnou planetu Zemi. Nakladatelská anotace.