Smutno se musí vyšeptat - Rožnovská, Lenka, 1972- (Má to háček, 2021)
Příběh holčičky Věnky, která se snaží pomoci svojí mamince zvítězit nad depresí. Druhačka Věnka Václavíková má báječnou rodinu. Máma je ilustrátorka dětských knížek, táta vědec, který zkoumá počasí na polární stanici, a bratr Vašek se připravuje k maturitě. Věnka se učí dobře, má kamarády a nic jí nechybí. Jenomže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Když máma onemocní depresí, Věnce se zdá, že maminku někdo začaroval. Nakladatelská anotace. Kráceno.