Kytice růží nebožtíkům nevoní - Beran, Ladislav, 1945- (Původní česká detektivka, 2021)
Soubor kriminálních povídek z Písecka, v němž po pachatelích pátrá sehraný tým kriminalistů pod vedením kapitána Karase. Autor předkládá čtenářům další napínavé povídky, které zaujmou už svými názvy, mj. Vrah na pět, Holka na jednu sezonu, Prázdná postel, Kasařské rekviem. Poručíci Studnička a Mach a jejich kolegové si i při vyšetřování těch nejtěžších zločinů umí na případ tzv. zajít. Povídkám, jak už tomu u autora bývá, nechybí napětí, ale ani humor. Svět zločinu a galerky totiž není jednobarevný. Každý zločin má své pozadí a nejde jen o to vypátrat a usvědčit pachatele, ale rozkrýt i lidské osudy, vztahy a pohnutky... Nakladatelská anotace. Kráceno.