Ztracená duše - Tokarczuk, Olga, 1962- (Host, 2021)
Metaforický příběh o muži, jenž "pracoval tak usilovně a rychle, až utekl své vlastní duši" a teprve poté se ji pokouší získat zpět, neboť si uvědomí, že přece jen cosi důležitého postrádá. "Kdyby se na nás někdo podíval z výšky, spatřil by svět plný uspěchaných, zpocených a unavených lidí a jejich zpožděných, ztracených duší...", říká nositelka Nobelovy ceny Olga Tokarczuková v úvodním mottu svého příběhu, jenž je dokonalým vyjádřením jednoho ze základních rysů dnešní doby - uspěchanosti člověka, jenž pro intenzivní pracovní vypětí zapomíná na péči o duši. Vždyť soustředění pouze na takto horečně vykonávanou aktivitu přináší nezájem o běžné radosti lidského života, o to, co ho naplňuje a činí ušlechtilejším. Poetický příběh, v němž mají obrovskou roli jemné ilustrace Joanny Concejové, v nichž se lidská duše objevuje jako malá holčička, je podobenstvím nejen o trpělivém hledání a pochopení vlastního nitra, ale i o naději, s níž obrozujeme náš vnitřní svět.