Jirka a loď času - Hawking, Lucy, 1969- (Pikola (Euromedia), 2021)
Závěr dobrodružných příběhů Jirky na cestách vesmírem. Vesmírem se nadsvětelnou rychlostí řítí tajemná loď Artemis. Na palubě má pouze jednoho kosmonauta a jednoho robota. Tím kosmonautem je Jirka, kluk, který má za sebou již mnohá vesmírná dobrodružství. Doprovází ho robot Boltzmann, nejpřátelštější robot na světě, a společně se vracejí na svou domovskou planetu Zemi. Když ale Jirka s věrným Boltzmannem přistanou, zjistí, že něco je špatně. Všude kolem nich je jen nehostinná pustina, Jirkovo rodné město Liškov je pryč a kolem se potulují prapodivní roboti. Co se to stalo se starým světem? A dá se vše ještě vůbec nepravit? Nakladatelská anotace. Kráceno.