Na konci světa - Kolaříková, Hana, 1971- (Euromedia, 2018)
Novela české spisovatelky zachycuje příběh ženy, která na začátku jednoho léta přichází žít do pohraničních hor. Jednoho letního dne se ve vesnici, kde lišky dávají dobrou noc, objeví mladá žena. Aurora přijela nazdařbůh, nikdo ji nezná, nikdo neví, co ji do vesnice přivádí, jakou má minulost, nepatří sem a může kdykoliv odejít. Má kolem sebe ale zvláštní energii, která obyvatele vesnice pomalu probouzí z jejich letargie. Sledujeme tak mladou hospodskou Lindu, která má za sebou tíživé dětství s násilnickým otcem i osaměle žijícího Martina, který se straní lidí. Každý, včetně Aurory, má nějaké tajemství, nějakou bolest, o které nemluví. Aurora si však dokáže najít cestu do nitra duše obyvatel vesnice.