Vítězná láska - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Jota, 2011)
Továrníkovi Karáskovi usilují o vhodný sňatek pro svou dceru Lucii. Ta však miluje syna účetního, Zdeňka a nápadníky odmítá. Po roce 1948 přichází rodina o majetek, rodiče zatrpknou a přestože jim Zdeňkův otec pomáhá v jejich situaci jak může, nesouhlasí s jejich sňatkem. Lucie i Zdeněk prožívají radosti i smutky, prohry i pády ale jejich láska nakonec zvítězí nad všemi nepříznivými okolnostmi.